Skip to content

Zo bestrijdt u in 6 stappen een brandende accu!

Accubrand-e-bike-accu

Oorzaken van een lithium-ion accubrand

Een lithium-ion accubrand wordt meestal veroorzaakt doordat er sprake is van kortsluiting in de accu. Een kortsluiting kan op meerdere manieren ontstaan:

 1. Zo kan de accu blootgesteld zijn aan te hoge of juist te lage temperaturen waardoor de accu beschadigd raakt;
 2. Kan de oorzaak het overladen van een accu zijn. Dus dat een accu te lang opgeladen en hierdoor beschadigd raakt.
 3. Kan het gebruik van een niet originele oplader zorgen dat er teveel watt nodig is om de accu op te laden waardoor de accu of oplader in brand kan vliegen.
 4. Een laatste veel voorkomende oorzaak waardoor kortsluiting kan ontstaan is dat de accu gevallen is.

Het probleem bij al deze oorzaken is echter vaak dat de beschadigingen niet aan de buitenkant te zien zijn. Het is echter (al helemaal bij een val van een accu) belangrijk om de te laten testen bij de plaatselijke tweewielerspeciaalzaak. Dit om te voorkomen dat de accu door mogelijke beschadigingen op een later moment alsnog in brand kan vliegen.

Twijfel jij of jouw accu beschadigd is of wil jij jouw e-bike accu’s altijd veilig bewaren? Bewaar de accu dan in de e-Bike Accu Veiligheidskoffer.

De fases bij een lithium-ion accubrand

Mocht de accu daadwerkelijk beschadigd zijn geraakt en de accu wordt niet getest, dan is het niet te voorspellen wanneer dit eventueel kan leiden tot accubrand. Mocht er sprake zijn van een accubrand, dan zal de accu door de volgende fases heen gaan:

 1. De accu begint met het uitstoten van (giftige) rook;
 2. De accu begint met vonken;
 3. De accu vliegt in brand
 4. De accu zal exploderen waardoor het de brand versterkt.

De reden dat een accu in brand kan vliegen en vervolgens kan exploderen komt doordat lithium-ion accu’s lithiumzouten bevatten. Naast dat de accu in brand vliegt en explodeert, zal er ook fluorwaterstof, koolstofmonoxide en koolstofdioxide vrijkomen. Dit zijn bij een hogere temperatuur allemaal zeer giftige stoffen die bij inademen voor levensgevaarlijke complicaties kunnen zorgen.

Naast dat er giftige rook uit de accu komt, zullen ook verschillende bijtende zuren de accu verlaten. Deze zuren zorgen voor ernstige en pijnlijke brandwonden die lastig genezen en kunnen bij contact met de ogen ook blindheid als gevolg hebben.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om te weten wat er bij een accubrand gedaan kan worden en wat belangrijk is om in huis te hebben.

Stappenplan bij lithium-ion accubrand

Mocht de brand in een beginnende fase zijn, volg dan de volgende stappen:

Consumenten

 1. Zorg dat je jezelf en je omgeving in veiligheid brengt;
 2. Bel 1-1-2 en meld dat er sprake is van een lithium-ion accu brand;
 3. Mocht je niet de juiste middelen hebben, pas dan op met het verplaatsen van de accu aangezien deze snel heet wordt. Begint de accu te roken in de e-Bike accu veiligheidskoffer? Dan kun je de accu zeker in de beginfase veilig naar buiten brengen;
 4. Kun je de accu niet verplaatsen, open dan ramen en deuren zodat de rook snel naar buiten kan;

Vakhandel

 1. Zorg dat je jezelf en je omgeving in veiligheid brengt;
 2. Bel 1-1-2 en meld dat er sprake is van een lithium-ion accu brand;
 3. Zet het lithium brand interventie masker (uit het interventie pakket) op om te voorkomen dat u de giftige rookgassen inademt;
 4. Doe de handschoenen uit het interventiepakket aan. Deze zijn bestand tegen zuren en andere bijtende stoffen;
 5. Verplaats de batterij, mits dit veilig is, in ieder geval uit de buurt van brandbare materialen maar het liefst naar buiten. Is dit niet mogelijk, open dan ramen en deuren zodat de rook snel naar buiten kan;
 6. Pak een blusmiddel geschikt voor het blussen van lithium-ion branden en blus de accu.

(Met een normale brandblusser is dit bij een e-Bike accu niet mogelijk!)

Mocht de accu niet alleen maar roken, maar ook al in brand staan, breng dan jezelf en je omgeving in veiligheid en bel direct 1-1-2. Meldt hierbij dat er sprake is van een lithium-ion brand. Neem als u twijfelt nooit een risico met je eigen of andermans leven.

Voorkomen is beter dan genezen

Wij hebben meerdere oplossingen om de impact van een accubrand tot het minimum te beperken. Zo kunnen accu’s bij twijfel opgeborgen worden in een brandveilige e-Bike Accu Veiligheidskoffer of voor de vakhandel in een Accu Veiligheidskast.

Back To Top