Skip to content

7 stappen waarmee jij de gevolgen van een accubrand verminderd

Het gevaar van lithium ion batterijen, waaronder onder andere de accu van jouw telefoon en e-bike valt, is dat er zonder directe oorzaak kortsluiting kan ontstaan. Daarom is het belangrijk dat je jouw e-bike accu, tijdens het opladen en in de nacht, onder een rookmelder te bewaren om de risico’s als gevolg van een accubrand te beperken.

Een accubrand kent namelijk vier fases:

 1. Het begint met het uitstoten van (giftige) rook;
 2. Vervolgens gaat de accu vonken;
 3. Daarna vliegt de accu pas in brand;
 4. De explodeert waardoor de accubrand versterkt wordt.

7 stappen die je helpen bij het voorkomen en verminderen van de gevolgen van een brand

  1. Zorg ervoor dat de rookmelder vrij is van obstakels en goed functioneert. Test een rookmelder daarom maandelijks.
  2. Geblokkeerde uitgangen zijn een gevaar, houd uitgangen vrij.
  3. Het is niet verstandig om telefoons, tablets en e-bike accu’s in de nacht op te laden. Dit kan gevaarlijk zijn omdat je als er iets misgaat pas later kan ingrijpen.
   Laadt daarom elektrische apparatuur altijd op terwijl je wakker bent en in de buurt bent om toezicht te houden. Verwijder daarnaast meteen de stekker uit het stopcontact zodra het apparaat is opgeladen. Dit geldt ook voor de laders van elektrische fietsen, scootmobielen of hoverboards.
  4. Kies je voor optimale veiligheid, dan plaats je naast rookmelders in alle kamers ook een rookmelder boven apparatuur waar brand door kan ontstaan (zoals elektrisch oplaadbaar apparatuur).
  5. Het is belangrijk om je elektrische apparaten regelmatig schoon te maken. Zet daarnaast de apparaten die je niet gebruikt altijd uit (niet in stand-by)! Je bespaart hierdoor niet alleen energie, maar het is ook veel veiliger.
  6. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de giftige rook, de grootste bedreiging bij brand, nog enige tijd buiten de leefruimte blijft. Sluit daarom alle binnendeuren in huis voordat je gaat slapen.
  7. Bewaar deur- en raamsleutels op een locatie waar je ze gemakkelijk kan pakken en in de buurt van de sloten. Zo kun je ze, op het moment dat het nodig is, gemakkelijk kunnen worden geopend.

Zorg ervoor dat je deze veiligheidsrichtlijnen nauwkeurig opvolgt om de veiligheid in huis te waarborgen.

Back To Top