Skip to content

Nieuwe wetgeving PGS 37: Veilig opslaan van e-bike accu’s

Nieuwe wetgeving PGS 37: Sla jij jouw E-Bike accu’s veilig op?

Een beslissing betreffende de aankoop van een opslag- en oplaad accu veiligheidskast wordt niet dagelijks gemaakt, desondanks is het hebben van een accu veiligheidskast gekeken naar de toename van de verkoop van het aantal E-bikes erg belangrijk. Het gaat namelijk vaak als er iets gebeurd niet alleen om uw winkel die in gevaar komt, maar ook om de omwonenden die hier veel last van kunnen ervaren. Dit al helemaal als er mensen boven uw winkel wonen, die door een brand in direct gevaar komen. Helaas wordt er echter nog te weinig nagedacht over dat een dergelijke brand ook zomaar u kan overkomen. Daarom zijn verschillende partijen bezig met het ontwikkelen van de nieuwe PGS 37 wetgeving. Een wetgeving die de het opslaan van lithium-ion batterijen strenger gaat maken.

Zeker is dat een Accu veiligheidskast in de nabije toekomst een noodzakelijke veiligheidsinvestering gaat worden. Dit komt doordat de verzekeraars ook steeds meer onderzoek doen naar de gevaren van E-Bike accu’s en door de onafhankelijke adviesbureaus die de alarmbel luiden over de gevaren van het opslaan van accu’s.

Al met al is het belangrijk dat u op de hoogte bent van waaraan een accu veiligheidskast moet voldoen, zodat u bij een investering in uw veiligheid en die van uw omwonenden de juiste keuze maakt.

Wat zegt het adviesbureau over deze investering?

Het adviesbureau geeft in haar advies duidelijke antwoorden op de vraag waaraan een accu veiligheidskast aan moet gaan voldoen. Dit advies gaat ook zeker opgevolgd worden door de verzekeraars.

C-Parts kan u adviseren en begeleiden met het opvolgen van de juiste preventiemaatregelen gekeken naar de strenger wordende wetgeving.

In het nieuwe PGS 37 besluit zal de wetgever de meeste adviezen omtrent de opslag van E-Bike accu’s gaan verwerken. Verzekeraars zullen zich ook bij deze wet gaan aansluiten door hun polissen aan te passen. Als er dan een brand uitbreekt door toedoen van een accu en deze wet wordt door de aansprakelijke niet nageleefd, dan zal de schade ook niet vergoed worden.

Op dit moment zijn er al twee handreikingen beschikbaar. Deze handreikingen zullen gebruikt gaan worden voor de vorming van de PGS 37. De twee handreikingen zijn hieronder te vinden:

  1. Handreiking elektriciteit opslag systemen (EOS > 25 kWh Li-ION)
  2. Handreiking opslag Li-on energiedragers (accu’s en batterijen)

Hoe kan u hier tijdig op inspelen?

Maak een stappenplan, schrijf op wat u precies wilt en neem de tijd om alles goed te regelen of laat u door ons adviseren. Denk voor het stappenplan aan:

  • De hoeveelheid accu’s die u nu al in huis heeft;
  • Het opladen en welke veiligheidsvoorzieningen hier nu voor getroffen zijn;
  • Hoeveel accu’s u in de toekomst denkt in huis te hebben;
  • Wat moet ik doen bij een accu brand;
  • Welke voorziening is er geregeld betreffende de rook afvoer;
  • Hoe vang ik de overdruk op in de kast (bij een explosie van een accu moet de vrij gekomen druk de kast kunnen verlaten).

Als u deze informatie in kaart gebracht heeft kunt u zich ook beter gaan oriënteren over wat u nu of in de toekomst wilt.

Indien u meer wil weten over onze mogelijkheden en de adviezen van het adviesbureau, stuur dan een mail naar lboers@c-parts.nl. Dan sturen wij het adviesrapport naar u toe!

Back To Top