Skip to content

4 tips om een accubrand te voorkomen

Accubrand-e-bike-accu

Hieronder geven wij u meerdere tips zodat u kunt voorkomen dat er in uw werkplaats of bij u thuis een accubrand ontstaat.

Tip 1: Houd de accu uit de zon

De belangrijkste tip tijdens dit warme weer is om ervoor te zorgen dat de hitte geen impact kan spelen op de accu. Oftewel zorg dat u de accu’s van de elektrische fietsen niet in directe aanraking laat komen met zonlicht of de hitte van de zon. Bewaar de accu’s dus altijd op een koele plaats en controleer regelmatig hoe warm ze zijn om een spontane accubrand te voorkomen.

Daarnaast zorgt de aanraking van een accu met hoge temperaturen ervoor dat de levensduur verkleind wordt, nog een goede reden om contact met de zon te voorkomen.

Tip 2: Gebruik altijd dezelfde originele oplader

Het is belangrijk om, altijd als u een accu van een elektrische fiets oplaadt, dezelfde originele oplader te gebruiken. Net als dat elke accu verschillend is, geldt dit ook voor de meeste opladers. Al hebben ze precies dezelfde aansluiting, toch kan er een (klein) verschil zijn in de oplaadintensiteit van de adapter. Hierdoor kan de accu (zonder dat u dit weet) beschadigen en zelfs oververhit kan raken.

Daarnaast is het belangrijk om geen gebruik te maken van namaak opladers. Op het eerste oog lijken deze opladers een goede koop, maar goedkoop is in dit geval vaak duurkoop. De niet originele opladers komen vaak uit China waar de wetgeving betreffende adapters en accu’s een stuk minder streng is. Hierdoor kan de oplader de accu snel overbelasten waardoor de kans nog groter wordt dat de binnenkant van de accu beschadigd raakt.

Tip 3: Controleer beschadigde accu’s

Het kan zijn dat een accu beschadigd raakt doordat deze gevallen is (Dit kan ook het geval zijn zonder dat u dit ziet). Het is belangrijk om deze accu dan zo snel mogelijk te laten controleren. A-merken ondersteunen het uitlezen van de software van de accu. Bij B-merken is dit niet het geval, daarom is het als tweewielerspeciaalzaak belangrijk om een algemene tester te hebben en uitgebreid de status van de accu te testen. Er zijn helaas al meerdere gevallen geweest waarbij dit niet of niet goed gedaan werd met een accubrand als gevolg.

Naast dat het belangrijk is om risico accu’s direct te testen, is het ook belangrijk om de accu’s in de tussentijd veilig te bewaren. Een test is namelijk niet snel klaar. U kunt een accu kan onder andere veilig opbergen in een Accu veiligheidskast. Hierin kunnen meerdere accu’s veilig opgeslagen en opgeladen worden. Een andere optie is de E-Bike Accu Veiligheidskoffer. Hierin kunnen twee E-Bike accu’s veilig opgeborgen worden.

Tip 4: Herken de signalen van een defecte accu

Als laatste is het belangrijk om uw kennis op het gebied van accu’s op peil te houden. Dit kunt u onder andere doen door de laatste ontwikkelingen en gebeurtenissen op het gebied te volgen, maar nog belangrijker is het herkennen van de signalen van een mogelijke defecte accu.

Deze signalen zijn:
1. (Overmatige) hitte
2. Rook
3. Vonken
4. Sterke geur
5. Lekkende vloeistof

Al deze signalen geven aan dat er iets mis is met de accu. Zorg dan dat u deze op een veilige plek opbergt zoals in een accu veiligheidskast of E-Bike Safety Box. Heeft u deze niet? Bewaar de accu dan buiten bereik van brandbare goederen en zorg ervoor dat deze zo snel mogelijk veilig afgevoerd worden.

Back To Top